Το επαγγελματικό κυπριακό ποδόσφαιρο.

professional-cypriot-footballΤο άθλημα του ποδοσφαίρου στην Κύπρο προέκυψε από την παρουσία των Άγγλων κατακτητών στο νησί. Χρονικά εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με την παρουσία του αγγλικού στρατού και ύστερα μέσα από την διεξαγωγή φιλικών παιχνιδιών μεταξύ της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας. Στις 15 Ιουλίου 1900 έχουμε την πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Λευκωσία, τον ‘Ελληνικό Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο’. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1900 με αντίπαλο αγγλική ομάδα.

Το 1910, μετά την αύξηση της δημοφιλίας του, το ποδόσφαιρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των παγκύπριων αγώνων με τη συμμετοχή ομάδων που είχαν δημιουργηθεί από τους Γυμναστικούς Συλλόγους.

Μετά από τις ιδρύσεις ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως της Ανόρθωσης, του Αθλητικού Μουσικού Ομίλου Λάρνακας (ΑΜΟΛ), του Πεζοπορικού Λάρνακας, της Ενώσεως Νέων Τραστ, του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ) και της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ), το 1931 ξεκινά η πρώτη παγκύπρια ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία έμεινε γνωστή ως το ‘πρωτάθλημα των πόλεων’. Πρωταθλήτρια για το 1931-1932 ήταν η ομάδα του ΑΠΟΕΛ.

Την περίοδο 1934-1935 μετά από διενέξεις μεταξύ των ομάδων σχετικά με το ποια θα έχει την αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος, προκύπτει η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στις 23 Σεπτεμβρίου του 1934. Από αυτήν την ίδρυση και μετά, έχουμε τα επίσημα αναγνωρισμένα πρωταθλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πρώτη πρωταθλήτρια ήταν η ομάδα του Τραστ.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Κύπρου διασπάστηκε τρεις φορές στην ιστορία του. Η πρώτη διάσπαση έγινε το 1947 για λόγους τοπικιστικών διαφορών μεταξύ των ομάδων. Η δεύτερη έγινε το 1948, η οποία είναι η σημαντικότερη, και ήταν απόρροια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου μεταξύ δεξιών και αριστερών. Ο πόλεμος ξεκίνησε στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Κύπρο. Η τρίτη και τελευταία διάσπαση έγινε το 1955 και ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Από το 1960, την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου και μετά, το πρωτάθλημα διεξάγεται παρά την εισβολή της Τουρκίας το 1974.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *