Τα Στατιστικά Κατατάσσουν Χαμηλά το Κυπριακό και Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Με την αρωγή της FIFA, διεξήχθη πρόσφατα μια έρευνα σε σχέση με τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Συνολικά τα μέλη της UEFA που αναμετρήθηκαν σε αυτή την έρευνα είναι 31. Τόσο το ελληνικό όσο και το κυπριακό πρωτάθλημα, δυστυχώς, έδειξαν ότι υστερούν όταν συγκρίνονται με τις υπόλοιπες χώρες. Ως εκ τούτου, το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά για την αλλαγή πολλών και σημαντικών πραγμάτων στον τομέα του ποδοσφαίρου.
Από τις μικρότερες κατηγορίες, όπου αγωνίζονται ομάδες όπως η Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς, προκύπτουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα εντατικοποιούνται φυσικά μέσα από την συμμετοχή στα κύρια πρωταθλήματα. Όσον αφορά στα ερωτήματα που τέθηκαν και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν, έχουν καλύψει γενικά μεγάλο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, ταξινομήθηκαν τα πρωταθλήματα με βάση τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που έχουν στις ομάδες τους, εκφρασμένους σε ποσοστά επί του συνόλου των παικτών.
Ένωση Νέων ΠαρεκκλησιάςΕκτός από αυτόν τον παράγοντα, υπάρχει επίσης το κριτήριο συμμετοχής παιχτών από τις ακαδημίες της κάθε ομάδας. Ένα ακόμη κομμάτι στο οποίο υστερεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Η ηλικία των ποδοσφαιριστών απασχόλησε επίσης την έρευνα, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις δύο χώρες. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί το κριτήριο εναλλαγής ποδοσφαιριστών.
Πιο συγκεκριμένα, έχει μετρηθεί η συχνότητα με την οποία αλλάζει η κάθε ομάδα τους ποδοσφαιριστές της. Αν και θα περίμενε κάποιος ότι η οικονομική κρίση θα επηρέαζε αυτό τον τομέα θετικά, η Ελλάδα και η Κύπρος αναζητούν συνεχώς εναλλαγές στο ρόστερ των ομάδων και αυτό σίγουρα δεν αντανακλά την σταθερότητα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι θετικό στην έρευνα αυτή για το ελληνικό και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Δημιουργούνται ερωτήματα ως προς τη διαχείριση του ήδη υπάρχοντος υλικού, όπως επίσης και ως προς την συμπεριφορά των ιθυνόντων αλλά και των οπαδών κάθε ομάδας. Ίσως, ωστόσο, αυτή η έρευνα αποτελέσει κίνητρο συζήτησης και ενδεχομένως βελτίωσης κάποιων πραγμάτων που κρατούν το ποδόσφαιρο χαμηλά.