Τα μελλοντικά αστέρια του κυπριακού ποδοσφαίρου

the-future-stars-of-the-cyprus-footballΤο ποδόσφαιρο ήταν και παραμένει το δημοφιλέστερο άθλημα όλων των εποχών. Κανένα άλλο άθλημα δε συναρπάζει όπως το ποδόσφαιρο, δε συγκινεί και δε φανατίζει σε τέτοιο βαθμό. Οι φίλαθλοι, οι οπαδοί αλλά και οι παίκτες συνήθως μυούνται στα μυστικά του ποδασφαίρου και της μπάλας από σχετικά μικρή ηλικία. Οι περισσότεροι, αγόρια αλλά και κορίτσια, παρακολουθούν τους αγώνες με τους πατέρες τους, στις περιβόητες “βραδιές μπάλας”. Και μετά έρχεται η συνέχεια στην πράξη στις αλάνες και στα γήπεδα, στα διαλείμματα του σχολείου και στα ξένοιαστα απογεύματα. Φυσικά πολλοί είναι οι γονείς οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικά σε κάποια ακαδημία ποδοσφαίρου, με σκοπό είτε τα παιδιά να αθληθούν και να διασκεδάσουν είτε να τους προσφέρουν το κατάλληλο υπόβαθρο για μία μελλοντική καριέρα.

Φυσικά μία τάση σαν και αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει από το όμορφο νησί της Αφροδίτης. Η Κύπρος , μπορεί να πει κανείς με ευκολία ότι έχει μια καλή ποδοσφαιρική παράδοση. Παρά την μικρή έκτασή της και τον περιορισμένο πληθυσμό της , ο οποίος υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο, η Κύπρος έχει περίπου 30 ομάδες που αγωνίζονται στις τρεις πλέον κατηγορίες του εθνικού πρωταθλήματος. Το εξαιρετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχουν παραπάνω από 20 ακαδημίες ποδοσφαίρου για νέους και παιδιά. Υπάρχουν οι ακαδημίες που ανήκουν σε ομάδες της Κύπρου, από όπου γίνεται και η διαλογή για τους επόμενους παίκτες της κάθε ομάδας. Υπάρχουν όμως και ανεξάρτητες ιδιωτικές ακαδημίες, οι οποίες προσφέρουν επίσης υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η “δεξαμενή” των μελλοντικών ποδοασφαιριστών στην Κύπρο είναι τεράστια. Γι’ αυτό τον λόγο διοργανώνονται συχνά camps και δοκιμαστικά, με σκοπό να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι και να αποκτήσουν οι ομάδες ένα γερό υπόβαθρο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ιδιαίτερα στις ηλικές 18 έως και 24, όπου και επικεντρώνεται το περισσότερο ενδιαφέρον. Τα δοκιμαστικά αυτά διοργανώνονται από τις μεγάλες ομάδες και δεν είναι λίγες οι φορές που συγκεντρώνουν scouters – κυνηγούς ταλέντων από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.