Σημαντικές παράμετροι της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στην Κύπρο

important-aspects-of-the-football-industry-in-cyprusΤο ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Στο χώρο έχουν μπει νέοι επενδυτές, που φιλοδοξούν να οδηγήσουν τους συλλόγους τους σε διεθνείς επιτυχίες, αλλά και το ποδόσφαιρο στη χώρα σε γενικότερη ανάπτυξη.

Ωστόσο η ποδοσφαιρική βιομηχανία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και επίλυση. Η κακή διακυβέρνηση και διαχείριση χαρακτηρίζει τη βιομηχανία ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, παρά τα μεγάλα τους κεφάλαια, να αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Έχουν πολύ υψηλά μηνιαία έξοδα, τα οποία είναι αδύνατο να καλύψουν. Έχουν αδυναμία να εξοφλήσουν τα τεράστιά τους χρέη, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει κάθε σχεδιασμός. Η ζοφερή αυτή εικόνα κρίσης του κυπριακού ποδοσφαίρου συμπληρώνεται με την απουσία αγωνιστικού ανταγωνισμού στην εθνική κατηγορία, αλλά και την ταυτόχρονη παρουσία ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού. Οι σύλλογοι παρουσιάζουν απώλειες λογαριασμών και οικονομικές ζημίες, οπότε η οικονομική κατάσταση που καταγράφεται δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Είναι προφανές ότι οι αθλητικές αρχές πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και ειδικότερα στον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της διοίκησης των ποδοσφαιρικών εταιριών. Σε αντίθετη περίπτωση το κυπριακό ποδόσφαιρο δε θα έχει καμιά ελπίδα ανάκαμψης.

Σήμερα παρέχεται σημαντική κρατική υποστήριξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν επαρκεί για την επιβίωση, αν δε συνδυαστεί με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα. Όλοι όσοι σχετίζονται με την ποδοσφαιρική βιομηχανία οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και να εισάγουν καινοτομίες σε κάθε τομέα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι συμμετέχοντες στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου επιθυμούν την αναβάθμιση του εθνικού της πρωταθλήματος και την εξύψωσή του στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εξευρωπαϊσμό του ποιοτικού ποδοσφαίρου. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουν να είναι προσγειωμένοι και ρεαλιστές, χωρίς να αγνοούν το μικρό μέγεθος της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στη μικρή αυτή χώρα.