Πώς η Κύπρος Επέτρεψε την Είσοδο στην Οπλισμένη Σιν Μπετ

maccabi-haifaΉταν το 2002 όταν η Μακάμπι Χάιφα έπρεπε να μεταβεί στην Κύπρο, ώστε να δώσει έναν αγώνα με την Μπέλσινα Μπομπρούισκ από τη Λευκορωσία. Αυτός ο αγώνας ήταν καθοριστικός, ώστε να εξασφαλίσει η ομάδα από το Ισραήλ τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά παρά λίγο να στοιχίσει στην Χάιφα το μέλλον της στα ευρωπαϊκά σαλόνια ποδοσφαίρου. Ο λόγος; Υπήρχε σαφής εντολή από την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία υποδείκνυε την ανάγκη να συνοδεύεται η ομάδα από την Σιν Μπετ.

Για όποιον δε γνωρίζει, η Σιν Μπετ είναι η γενική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ και κατέχει εξέχουσα θέση στα σώματα ασφαλείας παγκοσμίως. Γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μετάβασή της στο νησί της Κύπρου, ώστε να προστατεύει την ομάδα του Ισραήλ κάθε στιγμή. Μιας και η Σιν Μπετ έπρεπε να κουβαλά τα όπλα της μαζί, ένα επεισόδιο με διεθνείς προεκτάσεις παρά λίγο να εκτυλιχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Αρχικά, η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ανένδοτη και δεν έδινε άδεια στη Σιν Μπετ να ακολουθήσει την ομάδα οπλισμένη. Είναι φυσικά εύλογη η ανησυχία των τοπικών αρχών, καθώς η οπλοφορία και η οπλοκατοχή στα αεροδρόμια θεωρούνται εξαιρετικά ανησυχητικά. Πρέπει κάθε όπλο να συνοδεύεται από την κατάλληλη άδεια και να είναι εγγεγραμμένο, όπως επίσης να δηλώνεται με σαφήνεια ο σκοπός μεταφοράς του στον κάθε τόπο.

Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις, το θέμα τακτοποιήθηκε και η ομάδα μπόρεσε τελικά να κατευθυνθεί στο μέρος όπου θα αγωνιζόταν, στη Λευκωσία δηλαδή. Σύμφωνα με την UEFA, αυτή η μετακίνηση κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της αυξημένης επικινδυνότητας στη χώρα του Ισραήλ λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Παλαιστίνη.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά τις κακουχίες και την ταλαιπωρία που υπέστη η ομάδα, επιβλήθηκε στην ομάδα της Λευκορωσίας. Την κέρδισε 4-0 και επισφράγισε τη νίκη της με μία ακόμη νίκη 1-0. Επομένως τέλος καλό, όλα καλά για την ομάδα από το Ισραήλ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *