Παίζοντας ποδόσφαιρο στην Κύπρο

playing-football-in-cyprusΤο ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα. Ιστορικά, είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τέλη του 19ου αιώνα υπό την επιρροή των Βρετανών κατακτητών της Κύπρου. Ιδιαίτερα η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρχική διάδοση του αθλήματος του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Ο πρώτος αμιγώς ποδοσφαιρικός όμιλος ιδρύθηκε το 1916 και ήταν ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Παγκύπρια (ΠΟΠ). Ενδεικτικά, δύο από τις πρώτες ομάδες ήταν η ομάδα του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ) ιδρύθηκε το 1926, ενώ αυτή της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού το 1930 (ΑΕΛ).

Το πρώτο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1934 με την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Η πρωταθλήτρια ομάδα του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας, που διοργανώνεται από την ΚΟΠ, από το 1963 και στο εξής συμμετέχει τον επόμενο χρόνο στο UEFA Champions League, ενώ η/οι επόμενη/ες ομάδες στη σειρά παίρνουν μέρος στο UEFA Europa League. Στην Κύπρο στο Πρωτάθλημα συμμετέχουν 14 ομάδες και διεξάγεται σε 2 φάσεις: Αρχικά, όλες οι ομάδες αγωνίζονται μεταξύ τους 2 φορές (εντός και εκτός έδρας). Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στη Β’ Κατηγορία, ενώ οι εναπομείνασες δίνουν αγώνες κατάταξης, συμμετέχοντας σε 2 ομίλους. Οι πρώτες 6 ομάδες αναμετρώνται για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κύπρου και τις θέσεις για τα Πρωταθλήματα Ευρώπης, ενώ πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς. Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ κατέχει τα περισσότερα πρωταθλήματα, 25 στον αριθμό.

Εκτός από το Πρωτάθλημα, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου διοργανώνει και το Κύπελλο Κύπρου. Στη διοργάνωση αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ομάδες της Α’ και Β’ κατηγορίας. Τα τελευταία χρόνια η διεξαγωγή του Κυπέλλου πραγματοποιείται αρχικά με το σύστημα νοκ-άουτ, με έναν αγώνα στα προκριματικά και δύο αγώνες (ένας στην έδρα της κάθε ομάδας) σε κάθε επόμενη φάση (εκτός από τον τελικό). Η ομάδα με την περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλων είναι ο ΑΠΟΕΛ με 21 Κύπελλα.

Τέλος, διεξάγεται και ο θεσμός του Super Cup επίσης από την ΚΟΠ, ο οποίος ολοκληρώνεται σε έναν αγώνα, που σηματοδοτεί την απαρχή της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς και σε αυτόν αναμετρώνται ο πρωταθλητής και ο κυπελλούχος της περασμένης χρονιάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *