Κατανοώντας την πολιτική αντιπαλότητα στο κυπριακό ποδόσφαιρο

political-rivalry-in-cypriot-footballΕίναι συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη οι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων να συσπειρώνονται γύρω από τοπικιστικές, θρησκευτικές ή πολιτικές ιδεολογίες.

Αν και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες FIFA και UEFA επιμένουν σε υψηλούς τόνους ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερο, είναι δύσκολο να παρακάμψει κανείς το γεγονός ότι τα οπαδικά πιστεύω των Κύπριων φιλάθλων στηρίζονται σε μεγάλο μέρος στην ιστορική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάρτηση της κυπριακής ή της ελληνικής σημαίας στο γήπεδο, που έχει ως στόχο να δηλώσει την πολιτική ταυτότητα των οπαδών. Στα γήπεδα αρκετών ομάδων, όπως ο ΑΠΟΕΛ ή η Ανόρθωσις Αμμόχωστου, οι οπαδοί συνήθως ανεμίζουν ελληνικές σημαίες, θέλοντας να ταυτιστούν με την έννοια του «ελληνισμού», ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι είναι κατά βάση Έλληνες και η Κύπρος μέρος της Ελλάδας.

Η κυριότερη αντιπαλότητα εντοπίζεται μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων της Λευκωσίας, του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας. Ο ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1926 από Έλληνες της Λευκωσίας και η Ομόνοια ιδρύθηκε το 1948, όταν αρκετοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ, που ήταν μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, αποχώρησαν για να ιδρύσουν μια νέα ομάδα.

Από τότε άρχισε μια συνεχιζόμενη διαμάχη και τα γήπεδα των δυο ομάδων έχουν μετατραπεί σε χώρο έκφρασης πολιτικού ανταγωνισμού. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κραδαίνουν ελληνικές σημαίες, ενώ οι οπαδοί της Ομόνοιας επιδεικνύουν σύμβολα της αριστεράς, όπως το σφυροδρέπανο.

Με πανό και συνθήματα οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ αποκαλούν τους αντιπάλους τους «Τούρκους» και από την άλλη μεριά οι οπαδοί της Ομόνοιας αποδέχονται την πρόκληση και απαντούν ανάλογα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Ομόνοια τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την UEFA, μαζί με την Σέλτικ, την St Johnstone και την Dundalk FC, όταν στις κερκίδες σηκώθηκαν παλαιστινιακές σημαίες, σε επίσημα ματς, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.

Βέβαια, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι συχνά η πολιτική αντιπαράθεση είναι ένας τρόπος να εκνευρίσεις και να προβοκάρεις τον αντίπαλο, χωρίς να αντανακλά κατ’ ανάγκη μια βαθύτερη ιδεολογία και αντίληψη.